Vul hier je kenteken in

Gratis kenteken check

Vraag gratis alle voertuiggegevens die bekend zijn bij de RDW op! Zoals cataloguswaarde, energielabel, bouwjaar, APK vervaldatum en zie of dat het voertuig verzekerd is!

Kentekenplaat

De kentekenplaat, je weet wel, dat gele nummerbord, dat voorop en achterop bijna iedere auto zit in Nederland, hoewel er ook witte kentekenplaten zijn, en blauwe. De gele kentekenplaat is voor personenauto’s, voertuigen op drie wielen, aanhangwagens die zwaarder zijn dan 750 kilogram en voor bedrijfswagens. Bij de witte variant, kunnen we twee verschillende kentekenplaten onderscheiden. Een witte voor aanhangwagens en caravans tot en met 750 kilogram, maar ook voor bijvoorbeeld fietsendragers, en de tijdelijke kentekenplaat. De blauwe kentekenplaat zie je op snorfietsen, die ten hoogste 25 kilometer per uur kunnen rijden, en daarmee bedoelen we de officiële snelheid, dus niet een eventueel opgevoerde snorfiets. Overigens hebben kentekenplaten voor motoren en bromfietsen, ook een gele kleur, maar daar is het formaat anders.

Nederland kent ook nog een paar bijzondere, zoals het uitvoerkenteken, het transito of doorvoerkenteken, en natuurlijk de kentekenplaat voor handelaren. Vooral deze laatste, is meer bedoeld om het gemak voor handelaren en dealers te vergroten, zodat ze met één kentekenplaat, met meerdere voertuigen bijvoorbeeld kunnen proefrijden.

Verzamelwoede kentekenplaat

Natuurlijk hebben, op een paar landen als Luxemburg en Frankrijk na, alle andere landen een compleet andere kentekenplaat, dat wil zeggen voor wat betreft de kleur, en de combinatie van cijfers en letters. Binnen de EU, zijn alle kentekenplaten ook voorzien van de vlag van het land van herkomst, en de cirkel met sterren op een blauwe achtergrond, wat de vlag van de EU is. Binnen de EU kan je dus altijd aan de kentekenplaat zien waar het voertuig vandaan komt, maar buiten de EU gaat dat al een stuk lastiger. Zo heeft bijvoorbeeld de VS, niet één en hetzelfde nummerbord, maar iedere deelstaat heeft zijn eigen, en zo zijn er veel verschillende in één land.

Wat overigens wel in de meeste landen hetzelfde is, zijn de verschillende nummerborden, voor verschillende voertuigen. Door deze verscheidenheid aan kentekenplaten, zijn dan ook veel mensen nummerborden gaan verzamelen, en is een regelrechte markt ontstaan voor de kentekenplaat. Heb je een bijzonder kenteken, dan moet je ook niet zomaar de kentekenplaat weggooien, bijvoorbeeld als je de auto laat slopen, en je kunt het nummerbord behouden, wat overigens normaliter niet mogelijk is. Wellicht heeft een verzamelaar er belang bij!