De kentekencard, is de vervanger van het aloude, en papieren kentekenbewijs, in de vorm van een creditcard, met een chip in de kaart. Deze nieuwe kentekencard is natuurlijk veel makkelijker dan dat oude papieren kentekenbewijs, en maakt ook controles veel gemakkelijker, aangezien op de chip op de kentekencard direct alle gegevens staan vermeld. Deze gegevens behoeven voortaan bij controles niet meer te worden opgevraagd door middel van een kenteken check, maar kunnen direct worden uitgelezen.
Wanneer krijg je de kentekencard
In principe krijg je de nieuwe kentekencard bij een nieuwe auto, of als je een auto of ander voertuig overschijft op jouw naam. Tot die tijd behouden alle voertuigen van voor januari 2014 nog het oude papieren kentekenbewijs, maar…, je kunt wel tegen betaling bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer een kentekencard aanvragen voor je bestaande voertuig. En aangezien deze nieuwe kentekencard natuurlijk veel handzamer is, hebben veel voertuighouders de kaart dan ook al aangevraagd, maar het is natuurlijk geen verplichting, en het papieren kentekenbewijs blijft gewoon nog geldig gedurende het leven van je voertuig.
Als je de kentekencard krijgt, dan krijg je ook de zogeheten tenaamstellingscode. Deze tenaamstellingscode is een unieke code, die bestaat uit 9 cijfers. Schrijf je een voertuig over op jouw naam, dan krijg je het eerste deel van de tenaamstellingscode bij overschrijving, bijvoorbeeld op het postkantoor. Het tweede deel van de code ontvang je bij de kentekencard, die de Rijksdienst voor het Wegverkeer aan je toestuurt. De twee delen van de tenaamstellingscode kan je zelf samenvoegen, en moet je natuurlijk goed bewaren. Je hebt de code bijvoorbeeld nodig bij verkopen, inruilen, slopen, of schorsen van het kenteken.
Heb je een leaseauto, dan krijg je natuurlijk de code niet, want het voertuig is eigendom van een lease- of financieringsmaatschappij, en die krijgen de tenaamstellingscode. Wel krijg je normaliter een kentekencard. De Kentekencard en de tenaamstellingscode vormen eigenlijk samen het eigendomsbewijs van het voertuig, en met deze twee, kan je het voertuig ook verkopen. Vandaar dat je code niet krijgt bij een leaseauto.