Iedereen in Nederland weet natuurlijk wat een kenteken is. Je hebt immers vast wel eens zo’n oranje nummerplaat gezien, achter of voor op een auto. Dat is echter niet alles wat bij een kenteken hoort, want onlosmakkelijk verbonden is de nieuwe kentekencard, wat vroeger het kentekenbewijs was, een papieren versie. Je kunt stellen dat een kenteken verplicht is, maar zonder kenteken kan je rondrijden, mits dat niet op de openbare weg gebeurt. Wil je op de openbare weg rijden met een voertuig, dan moet je het betreffende voertuig aanmelden, en wordt het voertuig voorzien van een kenteken.
Europeses Kentekenplaat
De kentekenplaat is voorzien van een Europese aanduiding dat het voertuig uit Nederland komt, en een combinatie van cijfers en letters, die uniek is. In elk land is het kenteken weer anders, zo heeft Nederland een gele kentekenplaat met zwarte letters erop, en ons buurland Duitsland een witte plaat met zwarte letters erop. Doordat de meeste landen een andere kentekenplaat hebben, met een andere soort combinatie van cijfers en letters, is iedere auto uniek te identificeren. De achtergrondskleur kan echter in verschillende landen hetzelfde zijn. Zo hebben bijvoorbeeld Luxemburg en Frankrijk, ook een gele kentekenplaat, net als Nederland. Alleen de combinatie van cijfers en letters, is anders opgebouwd als in Nederland. In Nederland zelf, wordt ook een onderscheid gemaakt in verschillende voertuigen, wat overigens ook in de meeste andere landen het geval is. Zo hebben alle brommers in Nederland een kleine kentekenplaat met een blauwe achtergrond en zwarte letters, en bijvoorbeeld auto’s uit het leger hebben een zwart kentekenbord, met witte letters.
Nieuwe kentekencombinatie
Om de paar jaar worden er in Nederland nieuwe combinaties gemaakt voor kentekens, zo zijn er miljoenen verschillende combinatie’s beschikbaar. Dat is ook wel nodig, want de combinatiemogelijkheden zijn na een aantal jaren simpelweg op, omdat er veel nieuwe auto’s verkocht worden. En aangezien ieder voertuig een unieke kentekenplaat heeft, moet er in dat geval een andere combinatie gemaakt worden. Vroeger hadden wij in Nederland kentekenplaten met 2 cijfers en de rest letters, bijvoorbeeld 12-AB-CD, in 2014 hebben wij hele andere combinatie’s met drie cijfers of letters achter elkaar.
Typisch Nederlands, en dat is dus niet het geval in de meeste andere landen, is dat je aan het kenteken kunt zien hoe oud een auto is. Dat komt omdat in Nederland het kenteken van een auto verbonden is aan de auto, en niet zoals in de meeste andere landen, verbonden aan de voertuighouder. Als je de auto verkoopt, dan blijft het kenteken aan de auto verbonden. Bijvoorbeeld in Oostenrijk, is het kenteken verbonden aan de voertuighouder. Als je daar de auto inruilt, en een nieuwe auto koopt, kan je kiezen of je een nieuw kenteken wilt, of het oude kenteken mee wilt nemen naar de nieuwe auto.
De meeste mensen denken dat kentekenplaten alleen maar negatieve effecten hebben, bijvoorbeeld om geflitst te worden als je te hard rijdt. Tsja, het kenteken is natuurlijk de identificatie van het voertuig, dus als je te hard rijdt, dan krijg je inderdaad een bekeuring in de brievenbus. Maar er zijn natuurlijk veel meer positieve voordelen aan een kenteken. Bijvoorbeeld als je een nieuwe, tweedehands auto wilt kopen. Je kunt dan heel makkelijk aan het kenteken zien wat er in het verleden met de auto is gebeurt, of het bijvoorbeeld een schadeauto is. En dat is bijvoorbeeld in het buitenland veel lastiger, omdat het kenteken niet aan het voertuig is verbonden. Speciaal voor dit doel, kan je op gratiskentekencheck.nl, een gratis kenteken check uitvoeren, met ieder willekeurig kenteken. En je krijgt dan alle informatie die bij het RDW beschikbaar is over dit voertuig.
Veel sites bieden een kentekencheck aan, net zoals wij doen. Maar wij zijn uniek. Normaal vragen bedrijven geld voor een kentekencheck, maar, en de naam van gratiskentekencheck.nl zegt het al, wij bieden deze informatie helemaal gratis aan. Zo kan je bij onze gratis kenteken check zien wat de adviesverkoopprijs is, hoeveel de auto verbruikt, de kosten van de auto, of de auto APK verzekerd is, en nog veel meer informatie. Omdat in Nederland een privacywet is, mogen wij natuurlijk geen informatie verstrekken over de voertuighouder. Daarom zie je in de gratis kenteken check, alleen de basisinformatie over het voertuig.