Krijgt een voertuig een nieuwe eigenaar? Of het nu gaat om een auto, scooter, motor of caravan: bij al deze voertuigen is het noodzakelijk om het kenteken over te zetten. We vertellen je alles over het overschrijven van een kenteken: van de werkwijze tot de kosten.
Overschrijven: dit heb je nodig
Ten eerste is het goed om te weten wat je moet meenemen voor het overschrijven. Zo heb je als verkoper het complete kentekenbewijs nodig en een geldig identiteitsbewijs. Met een compleet kentekenbewijs bedoelen we de kentekencard en de tenaamstellingscode, of het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs. Als koper moet je alleen een geldig identiteitsbewijs meenemen. Ook moet je rekening houden met de kosten voor het overschrijven, deze zijn in heel Nederland € 10,10.
Zo werkt het
Samen met de koper en alle documentatie ga je naar een Kentekenloket. Het overschrijven is dan binnen een paar minuten geregeld. Je ontvangt als koper een vrijwaringsbewijs, wat laat zien dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de verplichtingen die bij de auto horen. Dit gaat bijvoorbeeld over de verzekering van de auto en het betalen van eventuele boetes. De koper ontvangt het eerste deel van een nieuwe tenaamstellingscode direct, het tweede deel en de kentekencard volgt later per post. Je mag als koper wel direct de weg op met de auto, binnen 14 dagen na het op naam zetten van het voertuig moet je de kentekencard kunnen tonen.
Kenteken overschrijven bij Kentekenloket
Speciaal voor het overschrijven van een kenteken zijn er in Nederland een ruim aantal Kentekenloket vestigingen. Een Kentekenloket is onderdeel van een RDW erkend autobedrijf. Een kenteken overschrijven bij Kentekenloket is erg eenvoudig en snel geregeld. Je parkeert gratis voor de deur en een deskundige medewerker van het autobedrijf zet binnen enkele minuten het kenteken op naam van de koper.