Als je een auto koopt of verkoopt, en datzelfde geldt ook voor andere voertuigen, moet je het kenteken overschrijven. Het kenteken is immers verbonden aan het voertuig, en geeft ook aan wie de eigenaar is van het voertuig. Het kenteken overschrijven gaat tegenwoordig erg makkelijk, en als je het kenteken van de auto overschrijft, krijg je een nieuwe kentekencard.
Kenteken overschrijven bij het Postkantoor
Als je een auto koopt van een particulier, of bij een niet door het RDW erkende garage, moet je naar het Postkantoor voor het kenteken overschrijven. Het kenteken overschrijven kan je bij het Postkantoor, alleen met behulp van een geldig legetimatiebewijs, deel IB Kentekenbewijs en het overschrijvingsbewijs. Heeft de auto al de nieuwe kentekencard, heb je naast een geldig legetimatiebewijs, de kentekencard, en de nieuwe tenaamstellingscode nodig.
RDW erkende garage
Koop je bij een RDW erkende garage een auto, dan gaat het kenteken overschrijven nog eenvoudiger. De dealer mag namelijk zelf het kenteken overschrijven, met de kentekendelen, of de kentekencard en de tenaamstellingscode, een door de nieuwe eigenaar ondertekend overschrijvingsformulier en een geldig legetimatiebewijs.
Auto verkopen
Als je een auto, of een ander voertuig, verkoopt aan een particulier, moet de nieuwe eigenaar met de kentekendelen, of de nieuwe kentekencard en de tenaamstellingscode, naar het Postkantoor om het kenteken te laten overschrijven. De nieuwe eigenaar krijgt dan een vrijwaringsbewijs, die voor de oude eigenaar bestemd is. Let er in dit geval dan ook op, dat je dit vrijwaringsbewijs krijgt. Het is immers jouw bewijs, dat je niet langer de eigenaar bent van het voertuig. Laat de nieuwe eigenaar de auto niet overschrijven, en je hebt dus geen vrijwaringsbewijs gekregen, dan kan het zijn dat je nog steeds bekeuringen krijgt voor de auto die je als het ware al lang verkocht hebt. Het beste is, om samen met de nieuwe eigenaar naar het Postkantoor te gaan, voor het kenteken overschrijven. Je kunt er dan op toezien, dat je het vrijwaringsbewijs daadwerkelijk krijgt.
Verkoop je de auto aan een door het RDW erkende garage, dan gaat ook de verkoop van de auto veel gemakkelijker. Je geeft alle kentekendelen, of de nieuwe kentekencard en de tenaamstellingscode, aan de dealer, en je krijgt van de dealer het groene vrijwaringsbewijs. Bij overlijden van de voertuighouder, moet je het kenteken overigens binnen 5 weken na het overlijden van de overleden voertuighouder over laten schrijven op naam van de nieuwe kentekenhouder. Dat kan bij het Postkantoor, maar als in dit geval de auto verkocht wordt aan een RDW erkend garagebedrijf, ook bij de dealer.
Erkende legetimatiebewijzen
Bij iedere vorm van kenteken overschrijven, heb je een geldig legetimatiebewijs nodig. Dat zijn in Nederland een geldig rijbewijs, een geldige ID-Kaart en een geldig paspoort, plus een afschrift van de gegevens uit de basisadministraie persoonsgegevens, van de gemeente waar je ingeschreven staat. Dit afschrift mag overigens niet ouder zijn dan drie maanden.