Een grijs kenteken, is in Nederland een bijzonder kenteken voor bestelauto’s en vrachtwagens. In werkelijkheid zie je overigens niets aan de nummerplaat, die is nog steeds geel met zwarte cijfers en letters. Nee, een grijs kenteken is slechts de benaming, hoewel je deze kentekens wel kunt herkennen. Een grijs kenteken begint namelijk altijd met een B of V als eerste letter op de kentekenplaat.
De term is echter slechts een administratieve naam. Met een grijs kenteken, krijg je ook een belastingvoordeel, en dat kan toch wel behoorlijk schelen.
Bedrijfsauto met grijs kenteken
Natuurlijk zit je er wellicht aan te denken, om je kenteken te laten veranderen, maar dat kan niet zomaar, hoewel het natuurlijk wel erg voordelig kan zijn. Een bedrijfsauto moet namelijk aan allerlei regels voldoen, om in aanmerking te kunnen komen voor het zogeheten ondernemerstarief. Daarbij komt natuurlijk, de naam bedrijsauto zegt het al, dat je een bedrijf, c.q. ondernemer moet zijn, met BTW-nummer. De bestelauto of vrachtwagen moet bovendien geregistreerd worden op de rechtspersoon die het BTW-nummer heeft gekregen. Dat kan een eenmanszaak zijn, een VOF, een BV of een NV.
Daarbij zijn er ook regels voor het aantal zakelijk gereden kilometers. Dit moet een minimum percentage zijn van het totaal aantal gereden kilometers, doorgaans 10%. Overigens, maar dit even terzijde, gebruik je een bedrijfsauto ook privé, dan krijg je te maken met een bijtelling voor de inkomstenbelasting. Voldoe je aan alle eisen, dan mag je met een grijs kenteken, minder wegenbelasting betalen.
Ook de aanschaf van een bedrijsauto met grijs kenteken is doorgaans een stuk voordeliger dan een voertuig op normaal kenteken. Voor grijze kenteken hoef je namelijk normaliter geen BPM af te dragen, en dat kan toch ook wel een behoorlijk bedrag zijn. Er zit echter wel één addertje onder het gras. De belastingdienst volgt namelijk auto’s op grijs kenteken vijf jaar lang. Als de ondernemer de betreffende bedrijfsauto binnen vijf jaar aan een particulier verkoopt, moet alsnog de BPM worden afgedragen door de ondernemer!