De belastingvrije auto. Dat zou toch mooi zijn? Als je nooit meer wegenbelasting hoeft te betalen? En het lijkt een utopie, maar dat is het niet, want de belastingvrije auto bestaat echt, al gaat dat natuurlijk niet zomaar in Nederland.
Belastingvrije auto
Natuurlijk zijn geen van de normale voertuigen belastingvrij. We leven immers in Nederland, en het lijkt soms wel of je voor alles belasting moet betalen.
Wel zijn er normale voertuigen waarvoor je bijna geen wegenbelasting hoeft te betalen. En dat zijn auto’s die bijna geen CO2 uitstoot hebben. We hebben het dan over hybride of elektrische voertuigen.
In dat geval betaal je slechts een fractie van de wegenbelasting, die je voor een voertuig op diesel of benzine hoeft te betalen, maar het is nog steeds geen belastingvrije auto. Die zijn er echter wel, maar dat moet je willen, al ben je soms zelf hiertoe genoodzaakt.
Voor wat betreft de belastingvrije auto, heb je twee keuzes.
De zogenoemde invaliditeitsvrijstelling, en dan moet je vanzelfsprekend wel kunnen aantonen dat er sprake is van een bepaalde mate van invaliditeit. Daarnaast heb je een belastingvrije auto, als de leeftijd van het betreffende voertuig 40 jaar of hoger is.
We spreken dan kortweg over een oldtimer.
Maar een oldtimer, 40 jaar of ouder, is dan ook echt een belastingvrije auto. Een oldtimer heeft natuurlijk ook weer zo zijn beperkingen. De auto is immers behoorlijk oud, er kan veel onderhoud zijn, en de auto’s zijn vaak erg waardevol, dus je gaat er niet zomaar veel mee rijden.
En dus is de keuze eigenlijk best wel beperkt, hoewel een oldtimer rijden, ook wel weer zo zijn charmes heeft. Tsja, het zou Nederland niet zijn, als er beperkingen zijn aan het belastingvrij rijden. Overigens is er natuurlijk nog één mogelijkheid waarbij je geen wegenbelasting hoeft te betalen. Geen auto, en het openbaar vervoer gebruiken.