De Belastingdienst kent natuurlijk iedereen. Iedereen heeft vanzelfsprekend op verschillende momenten in het jaar te maken met de Belastingdienst. Soms prettig, maar meestal minder prettig. Zo moet je inkomstenbelasting betalen, dat normaal gesproken direct van je inkomen afgaat, en je moet één keer per jaar de belastingaangifte doen, tenminste als je denkt belasting terug te krijgen. En als je een auto hebt, of natuurlijk een ander voertuig op een kenteken, dan ben je in Nederland ook verplicht om wegenbelasting te betalen. Verplicht, maar dat wil overigens niet zeggen dat iedereen dat ook netjes doet. Vele duizenden autobezitters, en wordt wel gesuggereerd vele tienduizenden, proberen de wegenbelasting te ontlopen, hetgeen wellicht niet zo bijster verstandig is, maar wel begrijpelijk. De Belastingdienst, en je kunt rustig stellen dat het het machtigste overheidsorgaan in Nederland is, heeft namelijk zo haar manieren om de wegenbelasting te innen. Ook al ben je hardnekkig in het niet betalen van de wegenbelasting.
Eén van die manieren ligt in handen van de politie, die zoals je waarschijnlijk wel eens mee hebt gemaakt, regelmatig auto’s en andere voertuigen controleerd. Blijkt bij zo’n controle, dat je een forse achterstand hebt in het betalen van de wegenbelasting, dan heb je twee grote problemen. Als eerste krijg je normaliter de kans om de achterstand direct weg te werken. Vaak zijn ze zelfs nog zo vriendelijk om je even naar de bank te rijden. Te rijden, want zolang de achterstand niet is weggewerkt, kom je niet meer achter het stuur van je auto. Die wordt namelijk ter plekke, laten we het populair zeggen, ingepikt. En die krijg je pas terug als je de achterstand van de wegenbelasting hebt weggewerkt.
Daarnaast kan je van de Belastingdienst ook nog eens een forse boete krijgen, bijvoorbeeld de wettelijke rente over de niet betaalde wegenbelasting.
Hou de Belastingdienst te vriend
Om dit soort dingen te voorkomen, kan je maar beter de Belastingdienst te vriend houden, of nog liever, de belastingambtenaar te vriend houden. Dat voorkomt enorme problemen, die de Belastingdienst graag voor je veroorzaakt. Tenminste, als je niet netjes betaald. Bovendien, je kunt de Belastingdienst een vreemde vogel vinden, of een vervelende instelling, maar ze zorgen er wel voor, dat de wegen er doorgaans goed uitzien, en dat het verkeer kan blijven rijden. Het geld dat de Belastingdienst ophaald, door middel van de wegenbelasting, wordt namelijk gebruikt, voor een groot deel, om de wegen te onderhouden, en om nieuwe wegen te kunnen bouwen.