Wat is mijn auto waard? Dat is een goede vraag, die we regelmatig krijgen, en die helaas niet zo 1 2 3 te beantwoorden is, want dat ligt aan heel veel verschillende factoren.
Allereerst moet je dan eigenlijk weten waarom je de waarde van een auto wilt weten, en in welke situatie.
Want de vraag “wat is mijn auto waard?”, zal normaliter een stuk of vijf verschillende antwoorden kunnen krijgen. Er zijn namelijk verschillende autowaarden.
Zo kan je spreken over de nieuwwaarde, de dagwaarde, de verkoopwaarde, de inruilwaarde, en de aankoopwaarde, en zoals je al aan de benamingen kunt zien, gaat het steeds om een ander soort waarde.
Wat is mijn auto waard – Nieuwwaarde
Bij een nieuwe auto zal je je meestal niet zo snel afvragen, “wat is mijn auto waard?”. Je weet immers nog precies wat je voor een nieuwe auto hebt betaald, en meestal ga je de nieuwe wagen niet meteen weer verkopen of inruilen, hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn op deze regel.
Soms zal de aankoopwaarde overeenkomen met de nieuwwaarde, want de prijs die je voor een nieuwe auto hebt betaald, is eigenlijk ook een aankoopwaarde.
De aankoopwaarde is dan ook niets meer of minder, dan de prijs die je voor een auto betaald. Hetzij een nieuwe, hetzij een tweedehands auto.
De verkoopwaarde is eigenlijk precies het tegenovergesteld. Het betreft hier het bedrag dat je krijgt als je een voertuig verkoopt, maar niet gaat inruilen op een ander voertuig.
De inruilwaarde en de verkoopwaarde kunnen namelijk soms afwijken. Verkoop je een auto, dan krijg je daar een bedrag voor, dat bijvoorbeeld ongeveer overeenkomt met de waarde volgens de ANWB koerslijst.
De inruilwaarde wijkt hier echter meestal vanaf. Waarom? Eigenlijk heel simpel, omdat je ook een ander voertuig terug koopt, krijg je vaak meer inruilwaarde, dan wanneer je diezelfde auto gewoon aan iemand had verkocht.
De dealer of de handelaar waar je de auto gaat inruilen, en dus ook een andere koopt, wil je immers graag als klant krijgen of behouden, en wil daarvoor best wel wat aan de prijs doen.
Een auto inruilen is dus nagenoeg altijd voordeliger dan een auto verkopen en elders een andere auto kopen.
Vaak komt de vraag “wat is mijn auto waard?” echter niet bij verkoop of aankoop van een auto, maar bij schade aan een auto. En dan gaan we plotseling over een geheel andere waarde spreken, namelijk over de dagwaarde.
En dat begrip komt eigenlijk uit de verzekeringswereld. Een beetje onduidelijk, maar simplistisch gezegd is het de waarde van vandaag. Die is anders dan de waarde van gisteren, en anders dan de waarde van morgen.
Bovendien, er is immers sprake van schade, is de waarde ook meestal geheel anders dan de verkoopwaarde of de inruilwaarde.
Vandaar dat bij schade vaak een expert komt bekijken hoeveel schade er is aan de auto, en dus wat de restwaarde is, of de dagwaarde.
Wat is mijn auto waard?
Het beste wat je kunt doen, als je deze vraag goed beantwoord wilt zien, is een taxatie laten doorvoeren. Alleen dan kan je het echte waardebedrag te weten komen. Natuurlijk het liefste bij een onafhankelijke website of instelling, want anders krijg je weer te maken met een afwijkende waarde, bijvoorbeeld als je een dealer gaat vragen wat de auto waard is, die je graag als klant wil binnenhalen.