Schadeautos, mits je daar toch wel een goede kijk op hebt, kunnen soms een redelijk alternatief zijn om te kopen, in plaats van een tweedehands auto, waar geen schade aan zit. Dat hangt, zoals al geschreven, natuurlijk wel van een aantal factoren af. Iemand die geen kijk op auto’s heeft, zeg maar rustig twee linker handen, zal dit niet echt als een gunstig alternatief zien. De schade moet immers nog wel gerepareerd worden, voordat je met een dergelijk voertuig de weg op kan, en mag. Want let wel, officieel mag je met een schadeauto niet zomaar op de openbare weg rijden, anders dan richtig garage om de schade te laten repareren. Dat heeft natuurlijk voornamelijk met de bepalingen voor de APK te maken. Vaak komen schadeautos ook niet door de keuring, en krijg je eerst nog de kans om de schade te laten repareren.
Ben je zelf handig, dan kan je de schade bij schadeautos natuurlijk meestal vrij gemakkelijk repareren. Ben je niet handig, dan moet je een garage de opdracht geven om de schade bij schadeautos te repareren. Koop je een schadeauto, is de schade natuurlijk ook niet gedekt door jouw autoverzekering. En dus moet je de reparatie bij schadeautos ook geheel zelfstandig betalen.
Voordelige schadeautos
De kosten voor het repareren van schadeautos kunnen, afhankelijk van de preciese aard van de schade, best wel hoog oplopen. Dus, ben je zelf niet handig, dan is het bijna ondoenlijk om te profiteren van de doorgaans goedkopere schadeautos.
Vaak worden schadeautos ook opgekocht door zogenoemde opkopers. Deze voertuigen worden vaak naar het buitenland gebracht, en daar opgeknapt. Dergelijke auto’s zijn vaak voor deze mensen veel goedkoper, en vaak worden de betreffende auto’s slechts gedeeltelijk opgeknapt, omdat in deze landen de regels toch ietwat anders zijn dan in Nederland.
Of het kopen van een schadeauto voor jou wel, of niet een goed alternatief kan zijn, hangt dus van je eigen handigheid af, tenzij je goedkoop kunt laten repareren.